Arturs Karaņevskis ir Sociālās integrācijas valsts aģentūras (SIVA) koledžas 2025. gada absolvents. Divdesmit sešu gadu vecumā viņš ir pavēris jaunu lappusi savā karjerā – pēc ilgākiem meklējumiem, atrodot savu aicinājumu konditorejas jomā, Arturs ir apguvis profesionālās tālākizglītības programmu “Konditora palīgs” un kļuvis par cepēja palīgu maizes ceptuvē “Lāči”.
Sapni par karjeru meklēja mēģinot
Arturs neslēpj, ka ceļš pretī pašreizējai profesijai ir bijis pārmaiņu un meklējumu pilns. Pirmais solis ēdināšanas jomā tika sperts pēc vidusskolas absolvēšanas, kad, tehnikumā apgūstot pavāra palīga amatu, divi gadi tika pavadīti strādājot nozarē. “Konkrēta sapņa par amatu man nebija, es to meklēju un meklēju mēģinot,” stāsta Arturs.
Arturs nebaidījās izmēģināt dažādas nozares – laikam ejot, viņš ir guvis pieredzi gan studējot grāmatvedību, gan strādājot celtniecībā un viesmīlībā. “Par izaicinājumiem es neuztraucos. Es zinu, ka grūtības vienkārši ir jāpārvar,” SIVA absolvents vairākkārt uzsver sarunas laikā.
Iespējams, tādēļ, sajūtot, ka vēl nav atradis īsto profesiju, Arturs nebaidījās vēlreiz apsvērt ideju par jaunu izglītību un pieņemt lēmumu par labu tai.
Bezmaksas izglītība un karjeras atbalsts SIVA koledžā
Par SIVA koledžu Arturs pirmo reizi uzzināja sarunā ar paziņu: “Pagāja pāris gadi [kopš sarunas], un, kad es domāju, varbūt kaut kur iet turpināt mācīties, es par to atcerējos un tiešām padomāju par to kā variantu.”
Lai uzsāktu mācības SIVA koledžas izglītības programmā, vispirms ir jāiziet profesionālās piemērotības noteikšanas pakalpojums. Arturs atzīmē, ka tas bija noderīgs, jo, dodoties turp, domas vēl svārstījās par vairākām profesijām, kuras piedāvā apgūt koledžā.
Nosakot profesionālo piemērotību, bija iespēja apskatīt mācību telpas, iepazīties ar vairākām profesijām, kā arī aprunāties ar SIVA speciālistiem, lai noskaidrotu interesējošās jomas, esošo pieredzi un apgūto izglītību, kā arī motivāciju. Pildot testus, bija iespēja noteikt iemaņas un apzināt to, kas padodas vislabāk.
“Sākumā domāju – varbūt ar koku pamēģināt strādāt, jo tā arī liekas kā interesanta profesija,” par izglītības programmas izvēli stāsta Arturs. “Profesionālā piemērotība man noderēja – izdomāju, ka iešu uz konditora palīgiem, jo pieredze ēdināšanas jomā man jau bija un man arī patīk tāds monotons darbs. Tas man ir meditācijas process.”
Pēc Artura domām, mācības SIVA koledžā ir ļoti laba iespēja izglītoties un vienlaikus saņemt atbalstu. “Viens no lielākajiem plusiem ir tas, ka tā ir bezmaksas izglītība. Jūs varat turpat dzīvot, dabūt iespējas apgūt profesiju. Arī ēšana – tas viss ir par valsts līdzekļiem. Ļoti laba atmosfēra koledžā, personāls ļoti atsaucīgs un vienmēr gatavs palīdzēt risināt visus jautājumus,” absolvents komentē lielākās priekšrocības SIVA koledžas audzēkņiem.
Arturs norāda, ka novērtē arī speciālistu konsultācijas, kas pieejamas pēc nepieciešamības, piemēram, psihologa atbalsts vai rehabilitācijas pakalpojumi, to skaitā baseins un ārstnieciskā vingrošana. “Un arī tas, ka pie labiem skolotājiem bija ļoti interesanti mācīties, tas ir galvenais,” smaidot piebilst Arturs.
“Lāči” kā likteņa dāvana, lai darītu labu
SIVA koledžas izglītojamiem mācību process paredz iziet arī praksi, lai pārbaudītu apgūtās zināšanas un prasmes attiecīgajā nozarē un izmēģinātu spēkus īstā darba vidē. Arturs prakses laiku aizvadīja ceptuvē “Lāči”, kas specializējas maizes un konditorejas izstrādājumu ražošanā. Arī šobrīd Arturs turpina darbu uzņēmumā.
Arturs stāsta, ka, meklējot savu īsto jomu, ir sapratis, ka gribētu pamēģināt cept cilvēkiem garšīgu maizi. Viņš uzskata, ka tā ir bijusi kā likteņa dāvana, jo mācību nodarbības laikā SIVA koledžas konditorejā saticis kādu SIVA darbinieci, kura iepriekš strādājusi “Lāčos” un pastāstījusi vairāk par prakses un darba iespējām uzņēmumā. “Es teicu, ka tiešām gribētu tur dabūt praksi, jo tā ir viena no populārākajām un pazīstamākajām ceptuvēm Latvijā,” atceras Arturs. “Zinu “Lāču” maizi kā vienu no garšīgākajām maizēm jau no bērnības.”
Absolvents piemin, ka arī citiem koledžas audzēkņiem bija pieejams atbalsts prakses vietas meklējumos, pateicoties nodarbībām ar karjeras konsultanti, kuru laikā varēja ne vien apgūt to, kā sagatavot CV un motivācijas vēstuli, bet arī uzzināt par prakses iespējām un saņemt palīdzību prakses vietas meklējumos.
Pirmās dienas “Lāčos” Arturs atceras kā interesantas un piepildītas. Pēc paša iniciatīvas viņš jau sākumā pieteicās arī mēģināt cept maizi maizes nodaļā, kas izrādījies aizraujošs, bet ne viegls process. “Tas ir tiešām fiziski smags darbs, ne visi to var izturēt, bet, paldies Dievam, man tas sanāca, un savus spēkus varu izmantot laba darīšanai cilvēkiem,” pieredzi raksturo Arturs.
Jaunos kolēģus Arturs novērtē kā atsaucīgus, jo viņi palīdzēja iejusties, apmācīja un ļāva izprast neskaidros jautājumus gan ar vārdiem, gan rādot piemēru ar darbiem. Absolvents atzīst, ka “Lāču” darbiniekiem tiek nodrošināts viss nepieciešamais, lai strādātu, tai skaitā naktsmājas, subsidētas maltītes trīs reizes dienā, iespējas pārbaudīt spēkus dažādās ceptuves nodaļās, kas ļauj iegūt plašu pieredzi. “Visvairāk man patīk tas, ka es jūtu, ka es daru vajadzīgu lietu, ka cilvēkiem tas ir vajadzīgs. Katrs cilvēks grib nopirkt sev garšīgu maizi, ko likt uz galda,” par izjūtām darbā stāsta absolvents.
Arturs vēlējās iedrošināt arī citus, kuri, saskaroties ar funkcionāliem traucējumiem, sapņo par iespēju atrast savu izaugsmes ceļu izglītībā un karjerā: “Gribētu novēlēt īpaši tiem, kas šaubās un varbūt arī mazliet uztraucas, vai izdosies mācīties un pabeigt izglītību SIVA koledžā, vai vispār kaut kur citur, vai uztraucas par savu nākotnes darbu. Es gribētu atgādināt mūsu kunga Jēzus Kristus vārdus no Mateja evanģēlija: “Lūdziet un jums tiks dots. Meklējiet un jūs atradīsiet. Klauvējiet un jums tik atvērts. Jo katrs, kas lūdz, saņem, kas meklē, atrod, un kas klauvē, tam tiek atvērts.” Lai jums veicas!”
Artura pieredzes stāstu video skaties SIVA Facebook lapā.